Att försöka hålla ett kostprogram med ett strikt kalorimål vid ett julbord får nog ses som ett dödfödd projekt. Det är en högtid där vi bombarderas med kalorier och överätning är norm. Även om du kanske kommer att tumma lite på kalorimålet så behöver det dock inte innebära ett blint frosseri. I det här inlägget får du några handfasta tips på hur du trots lösare tyglar kan behålla viss kontroll över kaloriintaget.
Julmaten
Det viktigaste tipset jag har är att du ska fundera redan innan över vad du egentligen tycker är gott på julbordet och vad som du bara tar upp på tallriken för att det råkar finnas där. Det finns inte nån lag på att du måste smaka allt. Välj ut de saker som du tycker är extra goda och som du inte äter andra dagar på året. Håll dig till dem istället för att frossa loss på allt. T.ex. jag själv gillar inte prinskorv särskilt mycket, tycker inte att ägg egentligen tillför något till julbordet och den gravade laxen är precis lika god utan någon hovmästarsås, så de sakerna skippar jag helt.
På många julbord finns också livsmedel som mest är där som utfyllnad, t.ex. bröd och potatis som du säkert ändå äter resten av året med. Behöver du dem verkligen på julen med eller kan du spara in de kalorierna? Blir du mer hungrig senare på kvällen och maten står kvar framme så ta inte en extra skinkbit utan håll dig till salladen (om du inte är extremt sugen på just skinka såklart).
Julgodiset
Den andra uppenbara kalorifällan är allt julgodis. Precis som med maten tycker jag att du här ska välja 1-2 sorter som du verkligen har längtat efter och skippa resten. Finns det en Aladdin-ask på bordet så ät t.ex. inte de där äckliga likörbitarna bara för att ”nån måste”. Det finns inte heller nån lag på att hela asken måste ätas upp under en kväll. Ät det du tycker om för att det är gott.
Dryck/alkohol
Den tredje kalorifällan som är lätt att glömma är all dryck. Det är sällan vatten som dricks vid julbordet utan julmust, julöl, i många hem även en hel del sprit. Ska du dricka julmust så är light det självklara valet om det finns som alternativ. Både med sockersötad julmust och eventuellt alkohol så är mitt tips att även ta ett glas vatten. När du ska dricka bara för att du är törstig eller för att skölja ner maten så ta av vattnet. Spara läsken/ölen till när du faktiskt vill dricka för själva smakens skull istället för att hela tiden dricka därifrån och sen fylla på med mer. Gör du så kan du klara dig på mycket mindre mängd kalorier från dryck än vad vad det annars hade blivit. När det gäller alkohol så tänk även på att det är nästan lika energirikt som fett. 1g alkohol innehåller hela 7 kcal (fett innehåller 9, protein och kolhydrater endast 4). Att inte dricka för mycket alkohol är också ett sätt att behålla impulskontrollen och inte falla in i överätande under kvällens gång.
Finns det barn närvarande så tycker jag även personligen att det finns en stor poäng i att inte själv bidra till att julen förvandlas till en fyllefest för de vuxna.
Dagen efter och mellandagarna
Om julfirandet var hos dig har du nu den svåraste situationen av alla; vad ska du göra med alla rester? En dag av överätning förstör inte särskilt mycket, en vecka av överätning kan däremot göra reell skillnad på vågen.
Om vi börjar med julgodiset så tycker jag att du ärligt talat ska slänga allt. Det kan kännas som slöseri med mat, men det blir inte mindre slöseri för att du p.g.a. skuldkänslor trycker i dig en massa kalorier som du inte behöver. Att ha godis framme i hemmet är en katastrof som väntar på att hända för den som försöker gå ner i vikt.
Gällande maten så gå nu inte och ha julbord till både lunch och middag i en vecka. Dela i så fall hellre upp och sprid ut det över tid. Skinkan kan du t.ex. strimla och ha till pasta/sallad/wok. Storlaga matlådor och frys in det som går. Du som inte hade julfirandet hos dig kanske ändå fick med mat hem eller vann en massa godis i julklappsspelet så de här tipsen gäller även dig.
Det viktiga för att hålla nere kaloriintaget är just att dagen/dagarna efter jul inte blir en fortsättning på julen, där du fortsätter att överäta och skippar träning. Kom igång med dina vardagsrutiner med träning, motion, matlådor, kaloriregistrering, osv. direkt så kommer julen inte att göra någon större skillnad i ditt kostprogram utan bara vara ett kort avbrott. Om det däremot blir jul fram till nyår och du efter nyår fortsätter rutinlöst i flera dagar så kan du behöva börja om från noll igen. Se högtiderna som just speciella dagar som avviker och låt dem inte bli din nya vardagsrutin. Då blir de också roligare att se fram emot och faktiska högstidsdagar istället för något ångestladdat.
God jul till dig som firar och lycka till med din viktresa till alla er som kämpar! Vill du läsa fler råd så har jag en hel inläggsserie om viktnedgång som du kan läsa i mellandagarna. Under fliken program hittar du mina tjänster och priser ifall du skulle vilja ha min hjälp för att klara ditt nyårslöfte.